vrijdag 5 september 2014

Bora Bora - Suwarrow dag 507-dag 509

Bora Bora – Suwarrow dag 507

Slapen slecht. De wind is toegenomen, liggen verschrikkelijk te botsen aan onze mooring. Tijd om de oceaan op te gaan. Varen door de pas. Zien Bora Bora stilletjes achter ons verdwijnen. Raar, hebben een  prachtige tijd beleefd in Frans Polynesie. De deining is behoorlijk, af en toe schuiven we van een redelijke hoogte naar een behoorlijke put. Kwispel vaart vlak bij ons en soms zien we alleen zijn mast. Vraag me dan altijd af of wij ook zo lelijk doen, zal wel maar ervaar het niet zo. Alhoewel ons pop haar zeebenen weer even kwijt is en ook Hans behoorlijk stilletjes is. Seppe lost het anders op, hij maakt van zichzelf een bolleke en slaapt.

 

Onderweg naar Suwarrow dag 508

25 knopen wind en verwarde zee. Broek en trui aan, niet echt warm. Varen samen met Kwispel. Erie spirit zijn we deze nacht uit het zicht verloren. Sfeer aan boord zit er niet echt in. De zinnen onderling zijn nog al kort van stof. Ik wil uitbomen Hans niet, Hans ga slapen bekijk onze koers en zijn op een eiland aan het varen ( zitten er toch nog wel 15 nm af zeker, zegt hij met een vrolijke stem ( niet dus)) en dan nog het probleem dat de andere boten sneller varen met achterlijke wind dan ons( als het aan Hans ligt halen we nu de genakker boven)en hij voelt zich ellendig. Kindjes zijn ziek en het wachtlopen zit er nog niet helemaal in. Al die factoren samen zorgen voor een sfeer met de temperatuur van min 0°.  Kachelen ondertussen rustig verder met een gemiddelde van 6 knopen.

 

Onderweg naar Suwarrow dag 509

Achterlijke wind en verwarde zee sta gelijk aan klapperende zeilen. Klapperende zeilen dat doet iets met een mens. Ga door merg en been. Heel de Nautilus kraakt, kreunt en piept. Slapen niet goed en daar af en toe nog eens een goeie plensbui boven op. Fien en Seppe die zien gemiddeld 5 films per dag en slapen 13u aan 1 stuk. Wie zijn hier de zeebonken?!?

Halen ons grootzeil van ellende dan toch maar naar beneden en voor Hans hoeft het avond eten niet meer. Geen cordon blue met erwtjes en aardappeltjes. Bami en Noedels dan maar.

‘trrrt’ sms van Kwispel op de satelliet telefoon “ het weer ga beter worden en de zon schijnt boven het paradijs”. Dat horen we graag. Eigenlijk zou je eens moeten google waar wij naar toe aan het varen zijn: ‘Suwarrow’ een eiland van de Cooks. Eiland is misschien wat veel, eilandje( eigenlijk atolletje) is een beter benaming. Het is onbewoond, een natuurreservaat en als het slecht weer wordt moet je terug buiten varen, veiliger op zee dan in het atol, al meer dan 1 boot is er op het rif geëindigd ( nog maar 4 weken terug 1). Nooit gedacht dat we 6 dagen gingen varen voor 4 palmbomen. Als we het er niet leuk vinden is het volgende eiland op zijn minst weer 4 dagen varen. Hoe gek kan je zijn!