dinsdag 30 september 2014

Tonga Vava'u Port Maurelle dag 531

Halen toch 7u voor onze jarige job iedereen uit bed zet. Zijn gezichtje als hij zijn pakjes ziet is geld waard. Een viswiel ( in het blauw), aasjes, snoepjes, een klein playmobile ventje, een versierde T- shirt, ...kort samengevat 'verwend'. Zetten de Vhf op, luisteren naar het netje en "There was a little earth quack: 4.6, I doubt if we feld it, the plates just put them selves in an other position next point the weather..." ( is hier dus de normaaltse zaak een klein bevingeske!) niet veel later bij de speciale vermeldingen " we want to wish a Happy Birthday to Seppe he becomes 8 today" als een kind vleugels kan hebben dan is dat vandaag gelukt bij onze jongste! Vales Valeo maakt de verwennerij kompleet met een zelfgemaakte slinger die ze ophouden als ze voorbij varen opweg naar een andere ankerplaats.
Geraken eindelijk van boord voor een wandeling. Nemen paadje nummer 1, geen flauw idee waar het ons naartoe brengt. Gaan door de jungle ( zonder wilde dieren behalve dan de spin van 10 cm met zwart en geel gestreepte poten, een wit dik lijf en een zwart koppeke dat volgens ons kinderen thuis hoort bij 'de dodelijke 60') en komen na een half uur aan bij een dorpje. Overal liggen er varkens met biggetjes te slapen, een geit zet zich af op de omheining om aan een boom te knabbelen en krijgt de stok van oma naar zijn kop geslingerd. De plaatselijke winkel is toch wel 1m2 groot en bevat...niks. De huizen, soort van hutten maar beetje moderner, hebben allemaal een grote betonnen regenwater ton in hun tuin staan en een zonnepaneel met een electriciteits kast. De wegen bestaan uit platgetrapte grond, auto's hebben ze niet, wel 3 vissersboten. Het afval wordt verbrandt in een put midden in het dorp maar spijtig genoeg belandt niet alles er: lege batterijen, blikjes en flessen liggen her en der verspreidt. Het kerkhof ligt op een heuveltje met uitzich op de baai. Kortom geen grote luxe, wel verzorgd maar afval is toch een beetje een probleem.
Eten pannenkoeken aan boord en dan tijd voor de volgende attractie, Swallow Cave. Een grot waar we in kunnen varen met ons Nautilusje. De paradijsvogels vliegen aan en af de grot in, het plafond hangt helemaal vol vleermuizen ( vind ik toch maar niks) en onderwater denk je eerst een rots te zien maar het blijken 100de vissen te zijn die zich er schuil houden. Snorkelen nog een beetje en na uitvoerig de verschillende Nemokes bestudeerd te hebben ( zitten hier ini minnikes maar ook reuzen, soorten met 1 streep andere met 2 en zelfs met 3) tijd voor cake en dan klinkt er op de vhf "Nautilus, Nautilus this is Vales Valeo we are going to a Tongan feast tomorrow do you feel like comming?" 2 paar smekende oogjes kijken ons aan. Och ja waarom ook niet. Morgen verleggen wij onze Nautilus dus naar ankerplaats nummer 11 en zoals ik al zei op de Vhf is niks prive dus ondertussen zijn er nog wat boten die ook naar nummertje 11 varen, wordt druk daar!