dinsdag 14 oktober 2014

Tonga Vava'u Neiafu dag 548

Uitklaren: Hans legt uit aan de douane dat we s' avonds gaan vertrekken om netjes s' morgens in de volgende eilanden groep, Ha'apai aan te komen. Hij verdwijnt naar zijn bureautje komt terug en zegt " 20 TOP extra because you will sail at night". Gelukkig is Hans snel " oh you understood it wrong we are not sailing at night much to dangerous with all te reefs!". Het leven is aan de slimmerikken hier. Ongelofelijk wat ze ter plaatsen uit vinden om toch maar geld te kunnen los krijgen.
Varen naar de steiger en vullen de watertank. Morgen nog eten kopen en dan zijn we klaar voor de volgende stap alleen is de wind niet gunstig. Misschien nog 2 dagen voor anker in deze eilanden groep of aan een mooring in de stad. Beslissen we morgen wel. Gek hoe wij nooit niets echt kunnen plannen en hoe we dat hebben leren aanvaarden zonder ons druk te maken.
Sluiten de avond af met zelfgemaakte pizza bij Kwispel. Willen het niet uitspreken maar het is ( waarschijnlijk ) de laatste keer dat wij samen eten voor de volgende maanden en jaren. Kwispel vaart door naar Azie en Nana Parahi blijft in Tonga. Soms denk je dat je het gewoon wordt afscheidt nemen maar niks is minder waar!