maandag 13 oktober 2014

Tonga Vava'u Vaka'eitu dag 540

Starten de dag met een kappers moment. Eerst Seppe, beetje later waagt Hans het eindelijk ook. Claudia ( van Nana Parahi) is van beroep architect maar haar kappers kwaliteiten zijn niet te onderschatten. Met veel schrik begint ze aan Hans, hij maakt haar zenuwachtiger met de minuut...toch slaagt ze er ook deze keer in om een geweldige coupe te knippen.
Niet veel later zitten we op de mat bij David en zijn vrouwtje, gaan Tongaans leren weven. Kijk eens rond en ja we hebben het al meer gezien maar toch blijft het verbazingwekkend hoe mensen zo verschillend leven als ons. De hut zelf is eigenlijk alleen maar voor te slapen en bestaat uit wat zeilen en een paar stokken. Op de vraag of ze droog blijven als het regent is het antwoord heel simpel " we just move to a spot where it does not drip." De rest van het leven speelt zich buiten af. Ergens staat er een tafel met de Mount Everest aan afwas op. Onder een boom ligt een mat, wat verder een beetje speelgoed, overal ligt afval verspreidt en daar tussen lopen kippen, geiten en varkens. Hondje Simba speelt met 1 van de biggetjes en kruipt nadien mee bij moeder varken om te slapen. De haan springt op de tafel en rent weg met een stuk cake. Egoistisch beest, wil zelfs niet delen met zijn kuikens."Louis go away" brult David naar 1 van zijn varkens. Wonder bij wonder de knorrende bombast reageert nog ook. Blijkbaar hebben alle varkens een naam! Vraag of de geiten ook een naam krijgen en dan liggen ze in een deuk. "No" proesten ze " they do not listen at all!!!". Ja zoveel kennis heb ik dus ook weer niet van boerderij dieren.  Andere cruisers komen en gaan en iedereen eindigt met een vloot bandjes op zijn boot.
Hans gaat nog snel hun kindjes afhalen van school op het eiland Lape. 15 minuutjes varen. Hun eigen boot daar is de motor van stuk, Cruisers helpen hen voorlopig uit de brand. 
19u, " mama krijgen wij Fien nog ooit terug" vraagt de jongste. Gisteren avond is ze aan boord gegaan bij Lumbas ( hadden we nog nooit gezien) voor een 'sleep over' om daarna te eindigen bij Caminante.
20u, ons gezin is terug compleet!