maandag 13 oktober 2014

Tonga Vava'u Vaka'eitu dag 541

Geen schitterend weer, veel wind en bewolkt. Kwispel en Nana Parahi vertrekken naar het dorp om in te klaren. De schoolboeken worden nog eens op tafel gelegd. Moesten een beetje vertragen anders start Fien in Januari met het eerste middelbaar en daar is de juf nog niet aan toe, zij wel maar ik niet.
De gespreksonderwerpen tussen de zeilers van de laatst dagen zijn: 
het Minerva reef, tussen Tonga en Nieuw Zeeland ligt een rif en daar kan je gaan schuilen en wachten op beter weer alleen met hoog water lijkt het of je in het midden van de oceaan geankerd bent. Hans kijkt er al naar uit!
Nieuw Zeeland waar ga je verblijven, gaan de kinderen naar school daar, koop je een auto om rond te trekken en weet je wel hoe duur het daar is?
Dan het moeilijkste onderwerp, hoe ga je om met de cultuurverschillen meerbepaald de armoede. Tonga staat op de lijst van onderontwikkelde landen. Honger hebben ze niet: er zijn groenten, fruit, varkens, geiten en kippen, maar als je rond kijkt wil je van alles geven ( kleren, schoenen, keukenspullen, werkmateriaal, enz...) en ze helpen met iets te maken van hun leven. Als je dan wat beter naar alles kijkt besef je dat de verwachtingen van het leven anders zijn. Dat er een lek in het dak zit of geen deur maakt voor hen niet veel uit, dat maakt uit voor ons. Als wij ze een nieuw dak bezorgen zijn ze blij maar onderhouden doen ze niet, het is onbelangrijk voor hen. Het gezin van dit eiland woonde tot 1 jaar geleden in Neiafu. Heel bewust hebben ze gekozen om hier te komen leven in deze hut. Het eiland sta vol bomen dus een betere hut is zeker mogelijk en het is een populaire ankerplaats, een centje verdienen aan de cruisers is een heel haalbare kaart maar ze doen er niet veel mee. Ze liggen 's middags onder de palmboom op een mat te rusten en spelen midden in de nacht gitaar. Als ze je een kus of knuffel geven komt het van uit hun hart, ze lachen met heel hun lichaam en huilen wanneer ze het voelen. Maar ze vinden het ook heel gewoon om alles te krijgen" you make pizza for our children to take with them to school for the headmaster, you make a bread for us, you bring us to Lape, we do not need food but we need money,...". Allemaal niet makkelijk om daar een gulden midden weg in te vinden.