woensdag 30 september 2015

Solomons Noro dag 809

Noro, de commerciële hoofdstad van de Solomons heeft toch wel de grote van Wenduine. Alhoewel Noro heeft 1 bakker dus misschien zelfs nog kleiner dan Wenduine maar het bezit wel een ' tuna factory' ( onze blikjes tonijn komen hier van daan). Varen tot aan de markt (7 tafeltjes en 3 banken). Roepen Fien om mee naar bommies te komen kijken. Draaien een klein rif in waar de doorgang toch wel 3 meter diep is (wij hebben een diepgang van 2 m) en minstens 6 meter breedt ( 4,5 meter is onze breedte). Anker valt en Fien zucht " ik dacht dus dat het een grap was dat wij hier binnen gingen varen, maar nee jullie meenden het!". 
Douane, immigratie en Quarantaine alle 3 de bureautjes bezoeken we. Rode kaken krijgt de douaan als hij ons vertelt hoeveel we moeten betalen ( de Nautilus was vandaag wel plots een meter korter) maar het is niet anders. Met een lach en een grap voldoen we netjes onze schuld. Kopen internet, brood, halve kilo gehakt, 24 blikjes bier ( eindelijk terug een normale prijs) en trakteren ons bengels op een ijsje. Morgen vroeg nog even water en diesel tanken en dan opzoek naar de echte Solomons. 
Wat het meeste opvalt tot nu toe is het afval dat overal verspreidt ligt,  de vervallen gebouwen, drijvende bier blikjes in de oceaan...Het is een heel ander soort land waar we nu zijn. Mensen zijn heel lief maar het bureautje van de quarantaine dame daar slaapt bij ons de hond niet in. De kozijnen van de ramen bij de douaan lagen vol ratten uitwerpselen en de muizen liepen tussen mijn voeten bij de bakker. 'Voelen we ons veilig' is de vraag van bevriende zeilers. Toch wel. Ok onze jerrycans met diesel liggen vast met een ketting en slot, ons Nautilusje wordt voor het eerst elke avond aan boord gehesen, de deur gaat toe en op slot en de VHF staat zowel op de Nautilus als op Caminate heel de nacht op. Maar ja weet je in België sliepen we ook met de deur op slot en de auto moet je ook niet met de sleutel er op buiten laten staan wel?