woensdag 28 oktober 2015

Png Kavieng dag 837

Voor ik de blog plaats vraag ik nog aan Hans "zeker dat het lijm is om te snuiven dat ze verkopen op de markt?". Antwoord: "Ja natuurlijk! Ze zeiden aan het kraampje dat het 'lime was to glue something'!" . Inderdaad veel lopen rond met een klein potje wit poeder en een stokje erbij. Met regelmaat zie je dat stokje naar hun gezicht verdwijnen en dan stopt het kijken bij mij.
Moet hier dus iets recht zetten. Kon het niet laten. Ben op het kraampje afgestapt. Het is dus geen lijm dat ze snuiven, het is gemalen ' lime stone' dat ze bij hun beetle nut ( noten) in hun mond proppen zodanig dat er een chemische reactie plaats vindt. Gaan ze ook van hallucineren. Een beetje High in the sky effect. Les van vandaag ' stel geen suggestieve vragen' ze antwoorden altijd " yes yes".
Hoe leg je aan een meisje van 12 jaar uit (met een grotere boezem dan haar mama en toch nog een beetje dat kleine meisje ) dat ze niet meer alleen op stap mag in grote dorpen vanaf nu en dat ze aub niet meer in haar blootje mag rond huppelen aan boord. Png is het land met de meeste verkrachtingen, HIV is een groot probleem en kinderen met een kind ook. Familie vergadering dus. Te bespreken onderwerpen: verkrachting en Hiv. Het is even slikken maar ook dit is realtiteit en we hebben gekozen om te reizen dus deze dingen horen erbij ( niet alleen maar prachtige zandstranden en azuur blauw water).