vrijdag 13 mei 2016

Indonesie Kumai Tanjung Puting National park dag 1031- 1034

Wat een bende. Met zijn 8 en op een klotok. Daar nog Noor ( de kokkin en wat voor 1 de meest heerlijke gerechten toverde ze te voorschijn), Nordin ( de assistent), de kapitein ( veel te moeilijke naam) en Arif ( de gids) bij. Elke andere klotok dat de onze voorbij vaarde straalde vraagtekens uit. Een boot met 4 kinderen waar van 2 westerse en 2 Japanees-Senegalees, 2 westerse mannen ( Hans en Warren), ik en Naomi ( een Japanese single mam). Daarboven op bestaat er geen twijfel over dat we de luidruchtigste boot waren. Laat ons zeggen dat het klikte tussen iedereen.
Wat is er nu zo bijzonder aan Kumai en waarom kruip je met zijn 8 en op een klein houten bootje met pure basis voorzieningen? In de eerste plaats is het hier echte jungle ( buiten dan de enorme stukken die illegaal ontbost zijn). De dieren, insecten en planten die je hier kan zien zijn fenomenaal. Ten tweede...de orangoetangs natuurlijk. In 1971 besliste professor Galdikas om hier in het oerwoud te komen wonen met haar gezinnetje. Ze wilde de orangoetangs bestuderen in hun habitat en starte een opvangcenter voor baby orangoetangs die van de zwarte markt gered konden worden. 45 jaar later reist deze professor nog steeds tussen haar verschillende voederstatios, babyopvangcenter en orangoetang ziekenhuis. 3 voederplaatsen zijn open voor de toeristen. Brengt geld in het laatje voor haar project en zo maakt ze ook de wereld bewust van de probelemen dat regenwoud vernielen mee brengt. 1 vrouw ( ja de professor is echt een vrouw) en haar passie kan dus wel degelijke een verschil maken!
Deze 4 dagen en 3 nachten brachten ontelbare vertederende momenten met orangoetang mama's en hun baby's ( ze zorgen voor hun kind tot hun 8 jaar). We maakte kennis met mannelijke orangoetangs en hun behoorlijk testosteron gehalte. Zagen: gibbons, lang staart makaken, een zoutwaterkrokodil, zoet water krokodillen ( ontzettend spitse snuit), muishert ( maximum 2 kilo maar zo schattig), tarantula's( tijdens onze 2 nachtwandelingen), bloedzuigers ( bah), 1000de vlinders, rivierdolfijnen, slangen, eekhoorns en horde insecten. Het regenwoud heeft er ook weer 5 extra bomen bij en Fien heeft zich ontpopt tot een ware biologe. Elk stukje informatie dat ze uit Arif kon halen heeft ze opgeslagen in haar hersenpan. Unieke ervaring op veel vlakken!